Blaty kuchenne codziennie narażone są na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych – ciepło, zimno, chemikalia, woda to niektóre z nich. W dodatku podczas przygotowywania posiłków łatwo o zadrapania, zarysowania, czy wgniecenia spowodowane używaniem noży, tłuczków, czy tarek. Nic zatem dziwnego, że blaty powinny być wykonywane z materiałów o zwiększonej trwałości i odporności na uszkodzenia – w przeciwnym razie szybko staną się bezużyteczne i zostaną wymienione.
Z jakich materiałów się je robi?
Tanie tworzywa sztuczne nie zdadzą rezultatu, z kolei szkło, drewno, czy metal są dosyć specyficzne – rzadko kiedy pasują do stylu kuchni, wymagają też specjalistycznej pielęgnacji. Dobrym wyborem będą blaty kamienne, jednak są one bardzo drogie i ciężkie, więc nie każdego na nie stać i nie na każdych meblach można je zamocować. Na szczęście jest dla nich idealna alternatywa – blaty z konglomeratu kwarcowego do kuchni. Blaty kwarcowe to niejako połączenie blatu kamiennego z tworzywem sztucznym. W ten sposób zyskujemy blaty o wysokiej trwałości, ale jednocześnie cieńsze i lżejsze – mogą mieć kilka milimetrów. Nie obciążają zatem szafek i można je zamocować niemal wszędzie. Ich kolorystyka jest taka sama jak w przypadku kamienia – można kupić blaty białe, czarne, szarawe, kremowe, a każdy z nich będzie niepowtarzalny ze względu na kolorystykę kamienia.
Blaty tego typu będą idealne szczególnie do kuchni urządzonej w stylu nowoczesnym, glamour, monochromatycznym. Po prostu bardzo atrakcyjnie się prezentują i mają delikatny połysk. Jakie jeszcze mają zalety? Przede wszystkim są one odporne na zabrudzenia i łatwe w czyszczeniu. Wilgoć i woda ich nie niszczy, plamy wystarczy przestrzec ścierką lub gąbką – grunt by nie szorować. Nie odbarwiają się także pod wpływem działania kwaśnych substancji np. kwasku cytrynowego. Również zmienne temperatury są im niestraszne. Można na nie kłaść mrożonki i rozgrzane patelnie bez obaw, że zostanie na nich odbarwienie.
Tłuczenie mięsa, krojenie warzyw, czy tarcie sera także można wykonywać spokojnie – nawet jeśli ostre narzędzie się nam wyślizgnie z ręki czy też uderzymy w blat zamiast w deskę do krojenia, to na blacie nie będzie wgniecenia ani zarysowania. Warto wspomnieć też o tym, że blaty mogą mieć proste jak i zaokrąglone brzegi, wycinanie otwory na zlewozmywak, bez obaw o uszkodzenie czy osłabienie ich struktury. Jak widać takie blaty z konglomeratu kwarcowego są po prostu doskonałe i nie posiadają żadnych wad. Sprawdzą się w każdej kuchni.